Fantastic Four

1961. godine Marvelov editor Martin Goodman predlaže Stanu Leeu da kreira novi superjunačkom timu kako bi držao korak sa konkurencijom vidjevši da DC-comics veoma dobro napreduje s Justice League of America i drugim timovima junaka. Lee je htio strip nazvati Faboulos Four, ali Goodmanu se ta ideja nije svidjela. I tako, krajem te godine na kioscima se pojavio Fantastic Four #1 sa scenarijem Stana Leea i crtežem već legendarnog Jacka Kirbya. Čitatelji su se oduševili i legenda je rođena, to je bio strip koji je proslavio Marvel kompaniju.

Priča Fantastične Četvorke ide ovako: Na sveučilištu M.I.T. mladi znanstvenik Reed Richards osvojio je Nobelovu nagradu za otkriće nove dimenzije tj. paralelnog svijeta zvanog Negativna Zona. Nakon nekoliko godina Reed je otkrio način kako da probije barijeru između dimenzija i postao je prvi međudimenzionalni putnik. Odlučio je sam financirati ekspediciju, novac je prikupljao stvaranjem novih izuma tijekom godina. Sastavio je tim od prijatelja i stručnjaka na raznim poljima nauke: Ben Grimm je Richardsov najbolji prijatelj od malih nogu, on je i vojni pilot. Susan »Sue« Storm je Reedova djevojka, dobitnica Nobelove nagrade u astrofizici. Johnny Storm je njezin mlađi brat, pobjednik je auto-utrke NASCAR pet puta za redom. Krenuli su na put u drugu dimenziju. U središtu Negativne Zone naišli su na Kree i Skrullove, smrtne neprijatelje izvanzemaljske rase koji mogu mijenjati oblik Kada se četvorka vratila s putovanja otkrili su da su im se promijenile genetičke sposobnosti. Nitko ne zna ni kako ni zašto.

Reed je postao super-elastičan, može produžiti svoje tijelo koliko god želi, nazvao se Mr. Fantastic, Benovo se tijelo grotesno promijenilo, pretvorio se u kamenog narančastog čovijeka, ali postao je super snažan,. Novine su ga nazvale Thing. Susan je dobila sposobnost postajanja nevidljiva i sposobnost da stvari oko sebe učini nevidljivima. Može i zgusnuti molekule u zraku pretvarajući ih u neprobojno polje sile. U početku se zvala Invisible Girl, a kasnije joj je ime promijenjeno u Invisible Woman. Johnny je bio u stanju stvarati vatru, kontrolirati ju te se pretvarati u nju, koristeći tu moć pravilno mogao je i letjeti. Te su mu moći osigurale nadimak Human Torch. Richardsova ekipa nazvala se Fantastična Četvorka. Nisu skrivali svoje identitete, bili su drugačiji od ostalih super junaka, čak su se u svojim prvim borbama (prva dva stripa) borili u normalnoj odjeći. Kasnije su se borili u tamno-plavim kostimima s zaštitnim znakom četiri u sredini. Narod ih je obožavao zbog iskrenosti i zbog toga što su prva nadljudska nemutantska organizacija. Prihvatili su ih kao članove vlastite obitelji. U Baxterovoj zgradi nalazi se njihov stožer i jedini portal u Negativnu Zonu i vlada ga odobrava. Danonoćno na prolaz između Negativne Zone i našeg svijeta pazi i promatra živi kompjuterski sustav H.E.R.B.I.E.

Jedna zanimljivost iz stripa. Johnny Storm je greškom zapalio Empire State University. Bio je u velikoj nevolji, čitav grad je navalio na njega uključujući i plaćenu ubojicu Silver Sable i njezinog divljeg pomagača Battlestar. Spider-Man mu je kao veliki prijatelj htio pomoći, shvaćao je kako je to biti odbačen iz društva. Silver Sable je željela da ga Spider-Man nađe i preda njoj no on on je stao na stranu svog prijatelja. Htio ga je pronaći i uvjeriti da se preda makar i pod cijenu njihovog prijateljstva. Kada smo već spomenuli Spider-Mana trebalo bi reći da je jedno vrijeme i on bio član četvorke u kostimu Amazing Bagmana, ali to je bilo samo na kratko.

Marvel je u Fantastičnoj Četvorci stvorio mnoge neprijatelje kao što su: Doctor Doom, Galactus koji jede planete, Silver Surfer koji je prisiljen biti Galactusov pomoćnik, The Inhumans (neljudi; super-snažna rasa), Terax koji kontrolira kamenje i zemlju te Promatrač (The Watcher; veoma snažno biće koje nikada ne koristi svoje moći već samo promatra cijeli svemir). Danas izlaze mnogi stripovi o četvorci i osvajaju generacije za generacijama. Najnoviji je Ultimate Fantastic Four koji predstavlja četvorku u novijem, modernijem svijetu kao i ostali "Ultimate" stripovi poput Spider-Mana, X-Mena i Avengersa.


Crtani film Fantastic 4 nastao je 1967. godine. Crtani je bio u produkciji Hanne-Barbere. U njemu se našem timu pridružuje novi član. Produceri serije su htjeli izbaciti Johnnya iz četvorke i ubaciti Herbia. Herbie je robotska kopija Reeda Richardsa koju je on sam stvorio. Herbie nije zamjenio Johnnya nego je postao još jedan član Marvelove najpoznatije obitelji. Crtani je bio jako popularan među djecom i privlačio ih je da čitaju stripove. 1994. godine snimljen je film o Fantastičnoj Četvorci koji nikada nije došao u kina, a teško ga je naći i na videu. Film je bio jako slab efektima i pogotovo radnjom.

3 komentara

Komentariši